8544-a-ewa-blue-profil-500px

Ewa Cwikla (1961) is Poolse van geboorte, maar woont en werkt al decennia lang in Nederland. Haar eerste ervaringen met fotografie gaan terug naar Polen toen ze 15 was. Thuis vond ze een oude Zenith camera waarmee ze op de naschoolse fotoclub van haar middelbare school, naar hartenlust experimenteerde en langzaam maar zeker al een eigen kijk op fotografie ontwikkelde.

In de vroege jaren 80 – ze is dan begin 20 - verhuist Ewa van Polen naar Nederland, waar ze aan het werk gaat bij een fotograaf in Schagen. In 1985 maakt ze van de mogelijkheid gebruik om – na 3 slapeloze nachten - zowel de studio als de fotospeciaalzaak over te nemen van haar werkgever.

Ewa ontwikkelt zich als onderscheidende fotograaf, maar de detailhandel stokt. Reden voor haar om in 2015 haar fotospeciaalzaak te verkopen en vanaf dat moment de volledige focus op fotografie te leggen. Ze richt aan huis een fotostudio in en vult haar dagen vanaf dat moment met opdrachten, workshops en het maken van vrij werk. Nu - ruim 4 jaar later – maakt Ewa als       Fine-art fotograaf vooral vrij werk. Op een geheel eigen wijze, in een geheel eigen ‘sfeer’.

NOSTALGISCH LICHT
Een van de typische stijlkenmerken van Ewa’s werk, is het nostalgische, bijna Rembrandtiaanse licht. Ewa is steeds op zoek naar deze nostalgie omdat – zoals ze zelf zegt – ‘deze nostalgische sfeer mij een bepaalde mate van rust geeft in deze steeds sneller en hectischer wordende wereld. Ik hoop dat dit hetzelfde effect heeft op degene die naar mijn beelden kijkt’.                                            Vandaag de dag is ook de nabewerking van een beeld een belangrijk onderdeel van ‘de eigen signatuur’. Om die reden ontwikkelt Ewa haar eigen filters in Photoshop. In de constante drang zichzelf te ontwikkelen – zonder zich te beperken tot een stijl – zet Ewa haar ziel en zintuigen open om te worden geïnspireerd. Een oude film of schilderij… het kan zomaar lichtjes doen gaan branden die dan vertaald worden naar een beeld met 'Ewa signatuur'.

Beschikbare werken

The Crown

EXPOSITIES

Ewa heeft exposities gehad in Polen, Duitsland en Nederland.